Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Πως μπορεί να έχετε συμβάλει στην μετάφραση βιβλίων χωρίς να το γνωρίζετε


Εάν έχετε δημιουργήσει ένα λογαριασμό στο Facebook, ή στο Twitter, ή σε χιλιάδες άλλα site, τότε έχετε βοηθήσει χωρίς ίσως να το γνωρίζεται στο να μεταφραστεί το κείμενο από παλιά βιβλία και εφημερίδες.

Οι ιστοσελίδες κατά την διαδικασία της αρχικής εγγραφής, προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι κάθε λογαριασμός έχει δημιουργηθεί από ένα πραγματικό ανθρώπινο ον, αντί ενός "bot" (πρόγραμμα γραμμένο για να δημιουργεί αυτόματα λογαριασμούς και στη συνέχεια να spamάρει αυτές τις ιστοσελίδες με διαφημίσεις). Ένας τρόπος για την προστασία από τα bots είναι να έχουν οι άνθρωποι κάνουν κάτι που είναι εύκολο για έναν άνθρωπο, αλλά είναι δύσκολο για έναν υπολογιστή: πχ να διαβάσει ένα παραμορφωμένο κείμενο.

Αυτός είναι ο λόγος που συχνά καλούμαστε να λύσουμε αυτά τα απλά λεκτικά παζλ. Αν και είναι λίγο ενοχλητικό, βοηθά στο να γίνει η ιστοσελίδα καλύτερη μειώνοντας το spam και άλλες παρεμβολές. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτών των παζλ, που γενικά ονομάζονται captchas, ενώ αν η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί το σύστημα reCAPTCHA, τότε "μπορείτε επίσης να ωφελήσετε και την κοινωνία."

Οι ασαφείς λέξεις σε ένα reCAPTCHA έχουν σκαναριστεί από παλιά βιβλία και εφημερίδες για το Project Google Books. Μετά το σκανάρισμα των βιβλίων γίνεται ανάλυση του σκαναρισμένου αρχείου μέσω ενός υπολογιστή για να μεταφράσει τις εικόνες σε κείμενο. Όμως τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν είναι πολύ καλά στην ανάγνωση θολών λέξεων. Αυτό λοιπόν είναι ένας τέλειος τρόπος για να ελεγθεί αν κάποιος είναι άνθρωπος, μίας και γιατί ένας υπολογιστής έχει ήδη προσπαθήσει να το διαβάσει και απέτυχε.

Το κείμενο που πληκτρολογήσατε σε ένα reCAPTCHA συγκρίνεται με αυτό που άλλοι άνθρωποι έχουν πληκτρολογήσει για την ίδια λέξη. Όταν το πρόγραμμα παίρνει μια ακολουθία από τις ίδιες απαντήσεις από πολλούς ανθρώπους τότε η λέξη αυτή καταχωρείται μεταφρασμένη στο ψηφιακό αντίγραφο του βιβλίο ή της εφημερίδας.

Η προσπάθεια αυτή μπορεί να ακούγεται μάταιη, αλλά περίπου 200 εκατομμύρια από αυτά τα μικρά παζλ λύνονται κάθε μέρα. Αν σε εσάς χρειάζεται μόνο μερικά δευτερόλεπτα για την πληκτρολόγηση αν το προσθέσετε παγκοσμίως, το αποτέλεσμα φτάνει περίπου τις 150.000 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Αυτό ονομάζεται “crowd-sourcing” - μια μικρή συνεισφορά από πολλούς ανθρώπους που κάνουν συλλογικά μια σημαντική συμβολή σε κάτι μεγάλο.

Αν βρήκατε το άρθρο αυτό χρήσιμο κάντε ένα Like πάνω δεξιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: