Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ο μύθος του Άγιου Βασίλη... Γιατί είναι κόκκινος?


Η γνωστή παρουσία του Άγιου Βασίλη με κόκκινη στολή και την μακρύα άσπρη γεννιάδα, αποτελεί σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα τον πιο αγαπημένο ήρωα των παιδιών, ακόμη και σε χώρες μη χριστιανικές ενώ αποτελεί σήμερα μια διεθνή λαογραφική μορφή η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά που ήταν «καλά» κατά τη διάρκεια του χρόνου. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι....



Μεχρι το 1930 ο Άγιος Βασίλης ήταν ενας λεπτος γεράκος και η στολή του είχε τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Η παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο Άγιος Βασίλης περνά μέσα από καμινάδες για να δώσει δώρα στα παιδιά, προέρχεται από το ποίημα του Κλέμεντ Μουρ με τίτλο «μια επίσκεψη του Αγίου Νικόλα», ο οποίος «δανείστηκε την ιδέα της καμινάδας, μαζί με την ιδέα του έλκηθρου και των οκτώ ελαφιών που το σέρνουν, από ένα φινλανδικό παραμύθι.

Η φιλανδική παράδοση αναφέρει πως ο Άγιος Βασίλης, μόλις επισκέπτεται την Φιλανδία, αφήνει στην άκρη το έλκηθρό του και καβαλάει τον Yule, μια κατσίκα φτιαγμένη από άχυρα!

Ο υπέρβαρος Αϊ-Βασίλης με τα ροδοκόκκινα μάγουλα, τη λευκή γενειάδα και κόκκινο-άσπρο κοστούμι δεν είναι τίποτα άλλο από το διαφημιστικό... παιδί της Coca Cola.
Όλα ξεκίνησαν το 1931 όταν στην Ατλάντα των Η.Π.Α. μια δυναμική εταιρία εμφιαλώσεως που εμφανίστηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα, κατακτά σιγά σιγά την αγορά η Coca Cola αποφασίζει να κάνει ένα διαφημιστικό αναθέτοντας στον σχεδιαστή Χάντομ Σάντμπλομ να σχεδιάσει μια συμπαθητική φιγούρα ενός καλοκάγαθου Santa Claus προκειμένου να αποτυπωθεί πάνω στα μπουκάλια του διάσημου αναψυκτικού και να… αυξηθούν οι πωλήσεις. Ό Χάντομ Σάντμπλομ έβαψε τη στολή του αγίου με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του αναψυκτικού.

Η διαφημιστική καμπάνια ήταν τόσο επιτυχημένη, που η μοντέρνα εικόνα του αγίου των Χριστουγέννων έκανε τον γύρο του κόσμου και καθιερώθηκε!

Τα παράξενα του μύθου του Άγιου Βασίλη…
Σύμφωνα με υπολογισμούς που έκαναν επιστήμονες, ο Άγιος Βασίλης, θα πρέπει μέσα σε 31 ώρες (λόγω διαφορετικών χρονικών ζωνών) να επισκεφθεί 98,1 εκατομμύρια σπίτια! Άρα, θα πρέπει να κάνει 822,6επισκέψεις το δευτερόλεπτο και το έλκηθρό του να κινείται με 1.045 χλμ./ δευτερόλεπτο, δηλαδή να πηγαίνει με 62,700 χιλιόμετρα την ώρα. Να σημειωθεί, πως η ταχύτητα του ταράνδου είναι 24 χλμ./ ώρα ενώ του ήχου είναι 340 μέτρα το δευτερόλεπτο...

Οι έρευνες των επιστημόνων δεν σταματούν εδώ. Έτσι λοιπόν, αν κάθε παιδί λαμβάνει ένα δώρο βάρους 1 κιλού, τότε το έλκηθρο θα πρέπει να κουβαλά 321.300 τόνους-χωρίς να υπολογίσουμε το βάρος του Άγιου Βασίλη και των αμέτρητων μπισκότων που θα καταναλώσει εκείνο το βράδυ από το κέρασμα που του έχουν αφήσει τα παιδιά κάτω από το δέντρο... Λέγεται δε, πως ο κάθε τάρανδος μπορεί να μεταφέρει το πολύ μέχρι 150 κιλά. Επομένως, στην πραγματικότητα το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη, θα πρέπει να σέρνουν…214.200 τάρανδοι, προκειμένου να φθάσουν τα δώρα όλων των παιδιών στην ώρα τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: