Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Οι διαφορές μεταξύ των BD-R, BD-RE, DVD-R, DVD+R


Υπάρχουν φορές που χρειάζεστε ένα δισκάκι DVD ή Blu-ray για να κάψετε πχ κάποια αρχεία ή μία ταινία, αλλά ο μεγάλος αριθμός των format και των εκδόσεων (DVD+R, DVD-R, DVD+RW, DVD-RW, DVD-RAM) σας προκαλεί σύγχυση.

Για παράδειγμα, υπάρχουν πέντε διαφορετικές μορφές για τα DVD ενώ οι δίσκοι Blu-ray έχουν ακόμη περισσότερες μορφές! Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα διάφορα είδη, χωρίς πολλές τεχνικές λεπτομέρειες. Βασικά θα αναλύσουμε τι πραγματικά λειτουργεί καλύτερα και τι μας ταιριάζει καλύτερα σαν καταναλωτές.



DVD + R, DVD-R, DVD + RW, DVD-RW, DVD-RAM


Πριν ξεκινήσουμε, ας δούμε εν συντομία την ιστορία των DVD format. Το 1996 ξεκίνησε το DVD-RAM, το ακολουθησε το DVD-R το 1997, στην συνέχεια ήρθε το DVD-RW, και μετά το DVD+RW, ακολουθούμενο τέλος από το DVD+R το 2002.

Τώρα, ποια μορφή είναι καλύτερη; Λοιπόν, αν θέλετε να κάψετε ένα DVD που είναι συμβατό με ένα μεγάλο αριθμό από συσκευές αναπαραγωγής DVD, τότε είναι καλύτερο να πάτε προς το DVD-R. Το DVD-RAM είναι βασικά πολύ παλιό και πολύ δύσκολο να το βρείτε.

Το DVD+R έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με DVD-R όσον αφορά τον έλεγχο σφαλμάτων, την καλύτερη παρακολούθηση και τον έλεγχο της ταχύτητας με αποτέλεσμα πιο αξιόπιστα αποτελέσμτα. Οι περισσότερες από τις διαφορές μεταξύ των δύο είναι τεχνικής φύσεως, αλλά απλά το DVD+R υποστηρίζει μεγαλύτερες ταχύτητες γραφής χωρίς λάθη.

To γράμμα W είτε στο + ή στο - (+RW, -RW) απλά σημαίνει ότι ο δίσκος είναι επανεγγράψιμος (Re-Writeable). Και πάλι, η μορφή + είναι πιο αξιόπιστη, διότι δημιουργήθηκε ποιο πρόσφατα, αλλά και πάλι περισσότερα dvd players είναι συμβατά με μορφή μείον.

Τέλος τα DVD μονής επίστρωσης (single layer) υποστηρίζουν χωρητικότητες μέχρι και 4,7 GB δεδομένων ενώ τα DVD διπλής επίστρωσης (double layer) μπορουν να υποστηρίξουν έως και 8,5 GB δεδομένων.

BD-R, BD-RE, BDXL, Mini-BD


Όταν πρόκειται για Blu-ray, πραγματικά επικρατεί μία σύγχυση. Βασικά, υπάρχουν μόνο μερικά φορμάτ που χρειάζεται να σας ενδιαφέρουν ως καταναλωτή και αυτά ειναι τα BD-R (Blu-ray μόνο εγγραφής - recordable), BD-RE (Blu-ray επανεγραφής - recordable erasable), BDXL (multi-layer (multi-layer disc recordable), και Mini-BD.

Το BD-R μορφή μπορεί να εγγραφεί μόνο μια φορά ενώ το BD-RE μπορεί να σβηστεί και να εγγραφεί και πάλι πολλές φορές. Η μέγιστη ταχύτητα που διατίθεται σήμερα για δίσκους Blu-ray είναι περίπου 12x, το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο από ό, τι τα 20x και 52x ταχύτητες των DVD και CD, αντίστοιχα.

Το mini-DB είναι βασικά δίσκος BD-R και BD-RE μικρότερης διαμέτρου για συσκευές όπως βιντεοκάμερες και άλλες μικρές ψηφιακές συσκευές εγγραφής που λόγω μεγέθους δεν μπορουν να πάρουν τα κανονικά δισκάκια. Τα τελευταία δύο χρόνια εμφανίστηκε μια νεότερη μορφή που ονομάζεται BD-XL και υποστηρίζει τρία ή ακόμα και τέσσερα επίπεδε (layers) σε ένα μόνο δίσκο. Αυτό ανεβάζει την χωρητικότητα του BD-R XL σε 100 και 128 GB, αντίστοιχα!

Τα νεότερα BDXL δεν είναι συμβατά με τα υπάρχοντα Blu-ray drives, αν και ορισμένοι κατασκευαστές έχουν βγάλει κάποιες αναβάθμισεις στο firmware, αλλά η συσκευή πρέπει να είναι αρκετά νέα για να υποστήριξει τις αναβάθμισεις.

Όπως ανέφερα και πίο πάνω, αυτή είναι μια πολύ βασική επισκόπηση των διαφόρων μορφών για DVD και Blu-ray, αλλά ελπίζω να σας δώσει να το πιο σημαντικά χωρίς πολλές άχρηστες λεπτομέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: