Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Εφαρμογές Android μολυσμένες με ιούς


Οι κακόβουλες εφαρμογές στις συσκευές android συνεχίζουν να εξελίσσονται. Η τελευταία “μόδα” φέρνει τους χρήστες αντιμέτωπους με μια νέα επίθεση και τους καθιστά ευάλωτους στο να κατεβάσουν δωρεάν mp3, παιχνίδια ή videos, κοστίζοντάς τους όμως αρκετά χρήματα.



Οι εφαρμογές αυτές τις περισσότερες φορές είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε όταν εγκατασταθούν να στέλνουν SMS υψηλής χρέωσης (συνήθως από 5ψηφια νούμερα) χωρίς την συγκατάθεση των χρηστών.

Οι εφαρμογές αυτές, συνήθως δεν εμφανίζουν στους όρους χρήσης της υπηρεσίας πως εγγράφουν τον χρήστη σε κάποια συνδρομητική υπηρεσία ενώ παραπλανητικά τον οδηγούν στο να κατεβάσει μια έκδοση ενός παιχνιδιού ή μουσικής τα οποία ο χρήστης θεώρει πως είναι δωρεάν.

Στην πραγματικότητα γίνεται εγγραφή σε κάποια συνδρομητική υπηρεσία η όποια στην καλύτερη περίπτωση θα τον βομβαρδίζει με προτρεπτικά sms για άλλες “δωρεάν” υπηρεσίες, ενώ στην χειρότερη περίπτωση μπορούν να στέλνουν sms από το κινητό χρεώνοντας τον κάτοχο του ή αποκτούν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στην συσκευή.

Είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος αν μια εφαρμογή είναι κακόβουλη με την πρώτη ματιά, από τα δικαιώματα που ζητάει, αλλά είναι πάντα καλό να ελέγχουμε τα δικαιώματα και τις προσβάσεις που ζητάει μια εφαρμογή πριν την κατεβάσουμε.

Εξάλλου, δεν είναι τίποτα δωρεάν στην πραγματικότητα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: