Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Θέλεις να μάθεις αν ο Mac σου έχει μολυνθεί από τον Trojan που κυκλοφoρεί;


Διάφορες εκδοχές του Mac Flashback Trojan ιού φαίνεται να «κυκλοφορούν» ελεύθερες και να έχουν χτυπήσει περισσότερους από 600.000 Mac σε όλο τον κόσμο, όπως αποκάλυψε η Ρωσική εταιρεία ασφαλείας Dr. Web. Η εταιρεία έκανε την ανακοίνωση την Τετάρτη, αρχικά στα Ρωσικά και μετά στα Αγγλικά. Στην πρώτη ανακοίνωση είχε γίνει λόγος για 550.000 «μολυσμένους» Macs, ενώ μέσα στην ίδια μέρα, ο Sorokin Ivan, αναλυτής της εταιρείας, είπε μέσα από το λογαριασμό Twitter του ότι ο αριθμός είχε ξεπεράσει τις 600.000, με 274 bots μάλιστα να τοποθετούνται στα κεντρικά της Apple, στο Cupertino.

Η τελευταία αυτή εκδοχή του Mac Flashback Trojan βρίσκει ένα τρωτό σημείο στη Java μέσα στο λειτουργικό Mac OS X. Ήταν μία «ευαισθησία» της Java για την οποία η Oracle είχε διαθέσει update τον Φεβρουάριο, update που η Apple διέθεσε μόλις αυτή την εβδομάδα που ο τύπος ασχολήθηκε με το ζήτημα.

Σύμφωνα με την εταιρεία Dr. Web, 57% των Macs που έχουν προσβληθεί βρίσκονται στις ΗΠΑ, 20% βρίσκονται στον Καναδά κι ένα 15%, στην Ευρώπη.

Η F-Secure έδωσε στη δημοσιότητα οδηγίες για να δείτε αν ο Mac σας έχει επηρεαστεί από το νέο Mac Flashback Trojan και δείτε εδώ τι μπορείτε να κάνετε:

Πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή στο terminal:

defaults read /Applications/Safari.app/Contents/Info LSEnvironment

Αν λάβετε το ακόλουθο μήνυμα «The domain/default pair of (/Applications/Safari.app/Contents/Info, LSEnvironment) does not exist»
πληκτρολογήστε την εντολή defaults read ~/.MacOSX/environment DYLD_INSERT_LIBRARIES
Θα είστε σίγουροι ότι το σύστημά σας είναι καθαρό, αν δείτε αυτό το μήνυμα «The domain/default pair of (/Users/joe/.MacOSX/environment, DYLD_INSERT_LIBRARIES) does not exist»
Αν όχι, δείτε εδώ τη διαδικασία που προτείνει η F-Secure.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: