Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Δείτε μέσα από τοίχους με... το κινητό σας !


Κι όμως, δεν κάνουμε πλάκα! Η νέα τεχνολογία απεικόνισης που αναπτύσετε από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας θα μπορούσε να κάνει τα γυαλιά ακτίνων x, που βλέπουμε στα κομικς, πραγματικότητα, με την χρήση ένος κινητού τηλέφωνου. Μια ομάδα ερευνητών έχει βρει έναν τρόπο να χρησιμοποιήσει την μπάντα terahertz του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος - το τμήμα δηλαδή μεταξύ των μικροκύματων και του υπέρυθρου φωτός - από ιατρικές ή καταναλωτικές συσκευές (πχ κινητά).
Ακριβώς όπως τα γυαλιά νυχτερινής όρασης χρησιμοποιούν τις υπέρυθρες ακτίνες του φωτός, έτσι και οι συσκευές που θα χρησιμοποιουν την μπάντα terahertz θα μπορούσαν να δουν μέσα από μία γυψοσανίδα, ξύλο, ή ακόμα και το δέρμα. Η χρήση της μπάντας αυτής ήταν διαθέσιμη και παλιότερα αλλά η νέα τεχνολογία απεικόνισης είναι φθηνότερη και απλούστερη για την κατασκευή νέων συσκευών.


Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη των τσιπ CMOS (complementary metal-oxide semiconductor) σημαίνει ότι η τα συστήματα απεικόνισης θα μπορούσαν να παραχθούν μαζικά και γρήγορα. Ο δρ Kenneth O του UT Dallas Analog Center of Excellence, αναφέρει: "Ο συνδυασμός των CMOS και της μπαντας terahertz δίνει την δυνατότητα να κατασκευαστούν chip που μπορουν να τοποθετηθουν στο πίσω μέρος ένος κινητού τηλεφώνου, μετατρέποντάς το σε μια συσκευή που μπορεί να δει μέσα από αντικείμενα ενώ μπορείτε να το κουβαλάτε στην τσέπη σας". Η έρευνα σχετικά με το θέμα παρουσιάστηκε πρόσφατα στο International Solid-State Circuits Conference, ενώ η ομάδα προσπαθεί τώρα να δημιουργήσει ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα απεικόνισης.

Η ομάδα αναγνωρίζει θα μπορούσαν να υπάρξουν μερικές σοβαρές επιπτώσεις στην ιδιωτική ζωή, και για την ώρα εστιάζουν τις ερευνές τους στην απεικόνιση από αποσταση 10cm περίπου. Ωστόσο, λένε ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός δυνητικών εφαρμογών. Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα απεικόνισης πχ για να βρούν καλώδια σε τοίχους, να τσεκάρουν χαρτονομίσματα για πλαστογραφία και φυσικά για προβλήματα υγείας, όπως οι όγκοι.
Και όλα αυτά από συσκεύες τόσο απλές όσο ένα κινητό τηλέφωνο!

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: