Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Καταγράψτε video από την οθόνη του υπολογιστή σας. / Screen Recording


Υπάρχουν φορές που ίσως χρειαστεί να καταγράψετε την οθόνη του υπολογιστή σας και να αποθηκεύσετε το βίντεο, (πχ για κάποιο tutorial). Yπάρχουν πολλά προγράμματα διαθέσιμα με κορυφαίο το Camtasia Studio το οποίο όμως στην κανονική του έκδοση κοστίζει αρκετά.

Παρακάτω θα σας παρουσίασω μία ΔΩΡΕΑΝ εφαρμογή που κάνει τη δουλειά της και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απο τις επι πληρωμή εφαρμογές.

Το CamStudio είναι ένα open source λογισμικό (καμία σχεση με το Camtasia Studio που αναφέραμε παραπάνω), που είναι απλό στη χρήση και κάνει τη δουλειά του καλά. Υποστηρίζει ακόμη και την καταγραφή του ήχου που έρχεται από το ηχείο σας.


1) Πηγαίνετε στο http://camstudio.org/ κατεβάστε το, εγκαταστήστε και τρέξτε το.

2) Υπάρχουν αρκετές επιλογές που μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Από το Options > Video Options σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την ποιότητα (και ως εκ τούτου, το τελικό μέγεθος του αρχείου του βίντεο), επίσης σας επιτρέπει να επιλέξετε τον codec του βίντεο, και άλλα επιμέρους πράγματα.
Η επιλογή Options > Record audio from microphone/speakers σας δίνει την δυνατότηνα να καταγραψετε και τον ήχο από τα ηχεία του υπολογιστή σας.
Τέλος στο Options > Cursor Options μπορείτε να κρύψετε / επανεμφανίσετε τον κέρσορα του ποντικιού σας κατα την διάρκεια της καταγραφής.

3) Από το Region menu μπορείτε να επιλέξετε μία συγκεκριμένη περίοχη της οθόνη σας που θα καταφράφεται ή φυσικά και ολόκληρη την οθόνη.

4) Για να ξεκινήσει η εγγραφή κάντε κλικ στο κουμπία «Record». Στο τελείωμα της εγγραφής θα σας ζητήσει να αποθηκεύσετε το αρχείο σε μορφή AVI.

Η παρακάτω ενότητα αφορά αυτούς ποιυ θελουν να χρησιμοποιήσουν την επιλογή «Record audio from speakers».

Οι περισσότεροι υπολογιστες πρέπει να ρυθμιστουν καταλλήλα πριν να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα. Εδώ θα δουμε πώς να το κάνουμε για τα Windows 7:

1. Επιλέξτε "Sound" στο Control panel.
2. Κάντε κλικ στην καρτέλα «Recording».
3. Κάντε δεξί κλικ στο background της καρτέλα και επιλέξτε «show disabled devices».
4. Κάντε δεξί κλικ στο Stereo Mix και επιλξτε enable.
5. Επιλέξτε το Stereo Mix ως default.
6. Ξεκινήστε CamStudio
7. Πηγαίνετε στο Options > Audio Options for Speaker.
9. Επιλέξτε στο Soundcard Device Stereomix.
10. Πηγαίνετε στο Options και κάντε enable το "Record audio from speakers".

Αν σας πετάξει κάποιο μήνυμα λάθους, αγνοήστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια: