Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Τι είναι το DLNA


Το Πρότυπο DLNA (Digital Living Network Alliance) αποτελεί τη συνδυασμένη προσπάθεια πολλών μεγάλων κατασκευαστών, να δημιουργήσουν ένα πρωτόκολο το οποίο θα επιτρέπει σε διαφορετικού τύπου ηλεκτρονικές συσκευές να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Για παράδειγμα με το πρότυπο DLNA έχoυμε τη δυνατότητα να συνδέσουμε εύκολα και γρήγορα, απλά βάζοντας ένα καλώδιο, τον υπολογιστή μας με την τηλεόραση; Ή να μπορούμε το ίδιο εύκολα να προβάλλουμε τις εικόνες από το κινητό μας στο τηλεόραση του σαλονιού μας; Αυτές οι δυνατότητες σύνδεσης βέβαια αφορούν και άλλες συσκευές, όπως οι βιντεοκάμερες, τα PDAs, οι συσκευές εγγραφής video, εξωτερικοί δίσκοι, παιχνιδομηχανές κ.λπ. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη χειρότερο εάν αναλογιστούμε ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που η εύκολη σύνδεση είναι εφικτή, πάντα μιλάμε για προϊόντα του ίδιου κατασκευαστή.

Αυτό λοιπόν που προσπαθεί να κάνει το DLNA, είναι η δημιουργία προδιαγραφών και βασικών οδηγιών τις οποίες θα ακολουθεί κάθε εταιρεία όταν κατασκευάζει συσκευές συμβατές με το εν λόγω πρότυπο. Επειδή αυτοί οι κανόνες σχεδίασης και τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ενσωματώνουν τα προϊόντα, θα ισχύουν για όλους τους κατασκευαστές, θα έχουμε και διαφορετικές συσκευές να μπορούν να "μιλάνε" μεταξύ τους, αλλά και διαφορετικοί κατασκευαστές να μπορούν να "αναμιγνύονται" σε ένα δίκτυο DLNA.

Τι χρειάζόμαστε

Για να απολαύσουμε όλα τα πλεονεκτήματα του DLNA (και είναι πολλά), θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουμε δύο βασικές κινήσεις:
1. Θα χρειαστούμε ένα οικιακό δίκτυο, είτε ενσύρματο (απαραίτητο για τη μετάδοση ταινιών HD), είτε ασύρματο. Αυτό το δίκτυο είναι απαραίτητο διότι οι πιστοποιημένες συσκευές DLNA (χαρακτηρίζονται από το σχετικό λογότυπο), συνδέονται, ανακαλύπτουν η μία την άλλη αυτόματα και επικοινωνούν, μέσω δικτύου LAN. Ουσιαστικά, αυτό το δίκτυο το έχουμε πιθανότατα ήδη εγκατεστημένο, εάν για παράδειγμα διαθέτουμε σύνδεση ADSL (οπότε θα χρησιμοποιουμε κάποιον ενσύρματο ή ασύρματο router).
2. Το δεύτερο στοιχείο που θα χρειαστουμε είναι φυσικά τα προϊόντα. Μπορεί να είναι κινητό τηλέφωνο, φορητοί υπολογιστές, συσκευές δικτυακής αποθήκευσης (π.χ. NAS), τηλεοράσεις και πολλά ακόμη είδη, αλλά όλα θα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Θα φέρουν πιστοποίηση από τον οργανισμό DLNA, πιστοποίηση που θα φαίνεται με την πρώτη ματιά χάρη στο σχετικό λογότυπο (εάν ρίξετε μια ματιά σε ένα Sony Vaio για παράδειγμα, θα το δείτε).


Τι μπορούμε να κάνουμε με το DLNA

Από τη στιγμή που στο δίκτυό σας θα βρίσκονται συνδεδεμένες συσκευές DLNA, έχετε στη διάθεσή σας μία σειρά από νέες δυνατότητες. Κάποιες από αυτές τις δυνατότητες υπήρχαν ούτως ή άλλως, αλλά η μεγάλη διαφορά είναι ότι τώρα μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε χωρίς καμία δυσκολία, απλά χειριζόμενοι το interface του DLNA (π.χ. αυτό που ενσωματώνει η DLNA τηλεόρασή σας) με το τηλεκοντρόλ. Μερικές από αυτές τις δυνατότητες είναι οι εξής:

* Να δείτε ταινίες: Έχετε μία ταινία στον υπολογιστή σας ή σε κάποιον εξωτερικό δίσκο; Απλά ανοίξτε την DLNA τηλεόρασή σας και με το τηλεκοντρόλ επιλέξτε το video που θέλετε, αφού το περιεχόμενο θα έχει ήδη ανιχνευθεί σε όποια άλλη DLNA συσκευή κ' αν βρίσκεται.

* Να ακούστε μουσική: Όλοι έχουμε μουσική στον υπολογιστή μας, και όλοι θέλουμε να την ακούσουμε παρέα με φίλους ή σε ένα πάρτυ. Αντί να μεταφέρουμε το πάρτυ στον υπολογιστή, απλά ανοίγουμε το DLNA στερεοφωνικό μας, αυτό βρίσκει τη μουσική στο DLNA υπολογιστή μας, και το πάρτυ ξεκινά!

* Να δείτε φωτογραφίες και slideshows: Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες από έναν δίσκο ή το PC σας, αλλά ακόμη και από το κινητό σας τηλέφωνο, απευθείας στη μεγάλη οθόνη της νέας σας LCD TV.

* Να πάρτε τη μουσική μαζί σας: Φεύγετε διακοπές, και η κόρη σας θέλει τα τελευταία hits της Madonna, η γυναίκα σας προτιμάει τον Χατζηγιάννη, και εσείς θα θέλατε να ακούσετε καμιά πραγματική ροκιά. Κανένα πρόβλημα, το DLNA PC σας στο οποίο έχετε αποθηκεύσει τη μουσική σας, συνδέετε με το κινητό της κόρης σας (π.χ. ένα Sony Ericsson της οικογένειας Walkman), με το MP3 player της γυναίκας σας, αλλά και με το δικό σας pocket PC. Έτσι, όλοι είναι ευχαριστημένοι!

* Να δείτε τηλεόραση όπως εσείς θέλετε: Μέσω του DLNA recorder σας έχετε γράψει τα τελευταία επεισόδια του Lost, και σήμερα που επιτέλους έφτασε η Κυριακή και έχετε χρόνο για να τα δείτε, τα παιδιά έχουν μαραθώνιο στο GTA. Εάν έχετε δεύτερη τηλεόραση (για παράδειγμα στην κρεβατοκάμαρά σας), απλά δείτε από εκεί την αγαπημένη σας σειρά, διαφορετικά στείλτε τα επεισόδια του Lost στον DLNA υπολογιστή ή το notebook σας.

* Να εκτυπώστε φωτογραφίες: Η γυναίκα σας πήγε εκδρομή με τις φίλες της και εσείς είστε... επιτέλους μόνος. Ένα MMS καταφθάνει με τη γυναικοπαρέα να έχει λυθεί στα γέλια σε μία απείρου κάλλους φωτογραφία. Πρέπει να τη δείξετε στα παιδιά αλλά και στα πεθερικά σας! Καθώς το DLNA κινητό σας στέλνει τις φωτογραφίες στην τηλεόραση του σαλονιού και όλοι μοιράζονται τη μοναδική αυτή στιγμή, εσείς έχετε ήδη εκτυπώσεις στον DLNA εκτυπωτή σας αντίτυπα κατευθείαν από το κινητό σας. Έτσι, όλοι θα έχουν κάτι να θυμούνται!

1 σχόλιο:

scienceddicted είπε...

ποιο προγραμμα πρεπει να έχει ο υπολογιστης για να συνδεθει?

http://scienceddicted.blogspot.com/