Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Στις 4 Οκτωβρίου παρουσιάζεται το iPhone 5


Στις 4 Οκτωβρίου αναμένεται να παρουσιαστεί το iPhone 5, όπως προκύπτει από πρόσκληση που απέστειλε η Apple σε δημοσιογράφους. Το μήνυμα, που έχει τον τίτλο «Ας μιλήσουμε για το iPhone», προσκαλεί σε μια «παρουσίαση από στελέχη» στα κεντρικά της εταιρείας στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας.



Σύμφωνα με τη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ θα παρουσιάσει όχι μόνο το iPhone 5 αλλά και ένα δεύτερο, φθηνότερο μοντέλο «iPhone 4 S» με χαμηλότερες δυνατότητες.

Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο του AppleInsider, το iPhone 5 πιθανώς θα φτάσει στα αμερικανικά καταστήματα γύρω στις 14 Οκτωβρίου.

Η Apple φέρεται μάλιστα να έχει ακυρώσει τις άδειες των εργαζομένων σε ορισμένα καταστήματά της τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Απενεργοποιήστε την αυτόματη σύνδεση στο Διαδίκτυο από το smartphone


Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) εξέδωσε στις 22 Σεπτεμβρίου 2011 τις πρώτες της συστάσεις για τη χρήση των smartphone, αφού έλαβε πλήθος καταγγελιών για υψηλούς λογαριασμούς από την χρήση του Διαδικτύου μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Η ΕΕΤΤ εξηγεί πως μπορεί να επιβαρυνθεί ο λογαριασμός σας και συστήνει μεταξύ άλλων να απενεργοποιήσετε την αυτόματη σύνδεση στο Διαδίκτυο. Δείτε αναλυτικά την ανάλυση της Αρχής.



Προστασία καταναλωτών από ανεπιθύμητες χρεώσεις ή υπερχρεώσεις

Τα smartphone έχουν αναδειχθεί σε πολλαπλώς χρήσιμα εργαλεία, καθώς συνδυάζουν τις λειτουργίες ενός κινητού τηλεφώνου, ενός προσωπικού υπολογιστή με σύνδεση στο Διαδίκτυο και, συχνά, μιας συσκευής εύρεσης θέσης και πλοήγησης (GPS). Ωστόσο, κατά τη χρήση τους, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι:

Τα smartphone έχουν σχεδιαστεί να παρέχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Για το λόγο αυτό, είναι συνήθως εκ των προτέρων ρυθμισμένα, ενώ η δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο είναι ενεργοποιημένη από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας σχεδόν σε κάθε πρόγραμμα (συμβολαίου ή καρτοκινητής). Συνεπώς, μόλις τοποθετήσετε την κάρτα συνδρομητή (κάρτα SIM) στο καινούριο σας smartphone και ανοίξετε τη συσκευή, για πρώτη φορά, είναι πολύ πιθανό να έχετε και πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Τα smartphone διαθέτουν εφαρμογές σχεδιασμένες ώστε να συνδέονται αυτόματα στο Διαδίκτυο, όπως ακριβώς ένας προσωπικός υπολογιστής που έχει σταθερή διαδικτυακή πρόσβαση.
Κατά συνέπεια:

Μπορείτε να επισκεφθείτε ιστοσελίδες, να συνδεθείτε με το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, να επικοινωνήσετε, μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, να «ανεβάσετε» φωτογραφίες, να «κατεβάσετε» μουσική, να δείτε βίντεο και να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές, όπως ακριβώς συμβαίνει μέσω του υπολογιστή σας.

Επίσης, είναι δυνατό η συσκευή να έχει ρυθμιστεί, ώστε να επιτρέπονται οι αυτόματες ενημερώσεις εφαρμογών (π.χ., πρόβλεψη καιρού, αναβάθμιση λειτουργικού συστήματος κλπ).
Η χρήση του Διαδικτύου μέσω smartphone περιλαμβάνει χρεώσεις ανάλογα με το πρόγραμμα που έχετε επιλέξει.
Η χρέωση, συνήθως, υπολογίζεται σύμφωνα με τον όγκο των δεδομένων που λαμβάνονται και αποστέλλονται.
Ο όγκος των δεδομένων εξαρτάται από παράγοντες όπως είναι το είδος των εφαρμογών, η διάρκεια σύνδεσης, η συσκευή και οι ρυθμίσεις της.
Σε προγράμματα κινητής τηλεφωνίας που δεν περιλαμβάνουν προπληρωμένο όγκο δεδομένων, συνήθως, οι χρεώσεις για τη χρήση του Διαδικτύου είναι σημαντικά υψηλότερες.
Ωστόσο, σήμερα, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν διάφορα προγράμματα τα οποία περιλαμβάνουν προπληρωμένο όγκο δεδομένων σε τιμές πιο συμφέρουσες για τον καταναλωτή.

Σε περιπτώσεις, όμως, αποστολής/λήψης όγκου δεδομένων, μεγαλύτερου του προπληρωμένου από το πρόγραμμα επιλογής, υπάρχει το ενδεχόμενο υπερχρέωσης.
Επίσης, προσφέρεται, μέσω των συσκευών και κατόπιν επιλογής του χρήστη, η δυνατότητα για πρόσβαση στο Διαδίκτυο με εναλλακτικούς τρόπους (συχνά χωρίς χρέωση) όπως είναι η σύνδεση με ασύρματα τοπικά δίκτυα (WiFi hotspots).

Ο χρήστης του smartphone έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει τη συσκευή του, ώστε να εμποδίσει την αυτόματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, τόσο για αναβαθμίσεις του λογισμικού της συσκευής όσο και γενικότερα κατά τη χρήση εφαρμογών που απαιτούν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕΤΤ συστήνει να:

Ενημερώνεστε αναλυτικά για τα βασικά χαρακτηριστικά της συσκευής που επιλέγετε
Διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης του smartphone, ώστε να κατανοείτε τις ρυθμίσεις και ιδίως αυτές που αφορούν στη χρήση του Διαδικτύου
Ενημερώνεστε για τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να αποτρέψετε, εφόσον δεν επιθυμείτε, την αυτόματη σύνδεση της συσκευής σας με το Διαδίκτυο – είτε κατόπιν επικοινωνίας με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας ή διαβάζοντας προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης ή απευθυνόμενοι στον αντιπρόσωπο της εταιρίας που κατασκευάζει το κινητό.
Ενημερωθείτε από την εταιρία κινητής για τους μηχανισμούς ενημέρωσης που διαθέτει, σχετικά με τη χρέωση χρήσης του Διαδικτύου, ώστε να αποφεύγετε τις υψηλές χρεώσεις
Επιβεβαιώνετε εάν και πως η εφαρμογή, που σας ενδιαφέρει, χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο πριν προχωρήσετε σε χρήση της
Ενημερώνεστε αναλυτικά για τα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας, που αφορούν στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο, τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο χρέωσης, ώστε να επιλέγετε το κατάλληλο πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Προστασία χρηστών και συσκευών από κακόβουλο λογισμικό

Τα smartphone είναι δυνατόν να «μολυνθούν» από κακόβουλο λογισμικό (malware), ακριβώς όπως συμβαίνει και με τους προσωπικούς υπολογιστές. Καθώς ο αριθμός των χρηστών αυξάνεται, τόσο τα περιστατικά αυτά πληθαίνουν, και οφείλονται κυρίως σε:

Λήψη (download) «μολυσμένων» εφαρμογών από μη νόμιμες ή αξιόπιστες πηγές, οι οποίες είτε περιέχουν ή αποτελούν οι ίδιες κακόβουλο λογισμικό.
Επιλογή συνδέσμων (link) που εμπεριέχονται σε μηνύματα (SMS) ή απαντώνται, κατά την περιήγηση των χρηστών, στο Διαδίκτυο.
Επισημαίνεται ότι η παρουσία και ενεργοποίηση κακόβουλου λογισμικού σε συσκευές smartphone συνεπάγεται κινδύνους, όπως είναι η:
• συνεχής αποστολή μηνυμάτων και κατ΄ επέκταση οι αυξημένες χρεώσεις στο λογαριασμό
• υποκλοπή προσωπικών δεδομένων
• παρακολούθηση της χρήσης του κινητού
• καταγραφή κλήσεων και μηνυμάτων

Με τα οφέλη της χρήσης των smartphone να είναι σημαντικά, σε καμία περίπτωση, δε θα πρέπει να αποθαρρυνθείτε ή να διστάσετε να προμηθευθείτε μία τέτοια συσκευή.

Ωστόσο, για την προστασία και την ασφάλειά σας, η ΕΕΤΤ συστήνει να:

Μην παραλείπετε τις αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος της συσκευής τους, καθώς συχνά οι αναβαθμίσεις περιέχουν σημαντικές προσθήκες ασφαλείας για την αντιμετώπιση κακόβουλου λογισμικού.
Λαμβάνετε (download) εφαρμογές μόνο από νόμιμες και αξιόπιστες πηγές και αποφεύγετε να επιλέγετε συνδέσμους (link) των οποίων την προέλευση δεν έχετε ελέγξει.
Είστε προσεκτικοί, κατά τη σύνδεση της συσκευής με ελεύθερα προσβάσιμα, δημόσια ασύρματα τοπικά δίκτυα (free public WiFi hotspots).

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Δωρεάν πρόσβαση Wi-Fi στο λιμάνι του Πειραιά


To ξέρατε πως ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς παρέχει δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω Wi-Fi για τους επιβάτες που βρίσκονται στο χώρο του λιμανιού;
Η παροχή υπηρεσιών για πλοήγηση στο Διαδίκτυο, καλύπτει γεωγραφικά όλους τους χώρους του ΟΛΠ, από την περιοχή της Σχολής Δοκίμων και το Παλατάκι μέχρι και τον επιβατηγό σταθμό «Βασιλειάδη» στη Δραπετσώνα.
Ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί πολύ εύκολα, αρκεί να ανοίξει ένα πρόγραμμα περιήγησης, να πληκτρολογήσει τον 5ψήφιο αριθμό που εμφανίζεται και αυτόματα και θα εισέλθει στο δίκτυο δωρεάν.


Για τη σύνδεσή σας χρειάζεται να βρίσκεστε μέσα στο Επιβατικό Λιμάνι του Πειραιά και θα πετύχετε την πρόσβαση μέσω Laptop, PDA ή οποιασδήποτε άλλης συσκευής με δυνατότητα WLAN (WiFi 802.11) και του Web Browser, που έχει η συσκευή σας για την πλοήγηση στο διαδίκτυο (internet).

Ρυθμίσεις
Βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός σας διαθέτει κατάλληλη κάρτα ασύρματης επικοινωνίας. Σε περίπτωση που χρειαστεί, ελέγξτε τις ρυθμίσεις σύμφωνα με τα παρακάτω:

Οδηγίες για Windows

1. Ρύθμιση σύνδεσης στο Piraeus Port WI-FI: Από το Start/Control Panel/Network Connections/δεξί click στο "wireless network connection" και επιλέξτε "View available wireless networks". Επιλέξτε το SSID του δικτύου Piraeus Port WI-FI προκειμένου να συνδεθείτε στο Piraeus Port WI-FI Hotspot. Βεβαιωθείτε ότι το security δεν είναι ενεργό.

2. Ρύθμιση του Microsoft Internet Explore. Από τον Browser επιλέξτε Tools/Internet Options/Connections, στο "LAN Settings" ανοίξτε το παράθυρο "Local Area Network (LAN) Settings". Δε θα πρέπει να είναι επιλεγμένες οι παρακάτω λειτουργίες:

- "Use a proxy server for your LAN"
- "Use automatic configuration script"
- "Automatically detect settings"
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Πόσο ισχυρός είναι ο κωδικός σας;


Μίας και στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε αρκετούς κωδικούς πρόσβασης υπάρχουν αρκετοί από εμάς που (εσφαλμένα κατά την άποψή μου) χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό για όλους τους λογαριασμούς τους ή παραλλαγές αυτού για τον πολύ απλό λόγο ότι πολλούς κωδικούς είναι δυσκολότερο να τους θυμόμαστε.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία για να δοκιμάσουμε πόσο ισχυρός είναι ο κωδικός μας είναι η σελίδα

howSecureIsMyPassword.net

Η διαδικασία είναι απλή: Βάζουμε έναν κωδικό και η σελίδα μας ενημερώνει για το χρόνο που θα χρειαζόταν ένας υπολογιστής για να τον βρει, αν έψαχνε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς χαρακτήρων (brute force attack).
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Athens Transportation: Eφαρμογή Android για τα δρομολόγια ΜΜΜ


Μία νέα εφαρμογή κυκλοφόρησε στο Android Market και ονομάζεται Athens Transportation.

Η εφαρμογή σχεδιάστηκε από τον προγραμματιστή Κώστα Τζουνόπουλο και στόχο έχει να βοηθήσει όσους μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα.


Η εφαρμογή περιέχει τις γραμμές και τις στάσεις όλων των μέσων αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας (λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, μετρό, ηλεκτρικός και προαστιακός). Δίνει την δυνατότητα στο χρήστη να επιλέξει τη γραμμή που επιθυμεί γράφοντας απευθείας τον κωδικό ή το όνομα της, είτε επιλέγοντάς την από τη λίστα βάσει του Δήμου που εξυπηρετεί.


Μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

Βάλτε html κώδικα στο site σας έτσι ώστε να φαίνεται ο κώδικας και όχι αυτό που δίνει.


Υπάρχουν κάποιες φορές που θέλουμε να μοιραστούμε αυτούσιο κώδικα html σε ένα site ή blog για να τον αντιγράψει κάποιος αλλά καταλήγουμε να παίρνουμε κατά την δημοσίευση, όχι τον κώδικα αλλά αυτό που δίνει.

Την λύση δίνει το παρακάτω gadget που μετατρέπει τους κώδικες από αόρατους σε ορατούς.



Βάλτε κάτω τον κώδικα που θέλετε να φαίνεται και πατήστε "CONVERT"


Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν φαντάζεστε τι απεικονίζει αυτή η φωτογραφία!


Δεν φαντάζεστε τι απεικονίζει αυτή η φωτογραφία!
Κι όμως, το αδιάφορο τοπίο που βλέπετε στην πρώτη φωτογραφία, απεικονίζει την περιοχή που έγινε διάσημη ως.......

default wallpaper των Windows XP! Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν αρκετοί, πρόκειται για φωτογραφική λήψη και όχι για ένα image που δημιουργήθηκε σε υπολογιστή.

Η ολλανδική έκδοση των Windows -και μόνο αυτή- αναφέρει ως όνομα αρχείου για το συγκεκριμένο image τη λέξη Ireland, κάτι που οδήγησε πολλούς να θεωρήσουν ότι πρόκειται για ένα τοπίο στην ομώνυμη νησιωτική χώρα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στην περιοχή Sonoma της California από τον Αμερικανό φωτογράφο Charles O'Rear.


Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1996, πέντε χρόνια πριν την κυκλοφορία των Windows XP. Δεν είναι γνωστό το ακριβές ποσό που δόθηκε στον O'Rear για να παραχωρήσει τη φωτογραφία του, ο ίδιος πάντως έχει δηλώσει ότι είναι ένα «υπέρογκο ποσό, το δεύτερο υψηλότερο που έχει δοθεί για φωτογραφία μετά το ενσταντανέ που απεικονίζει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Bill Clinton να αγκαλιάζει τη Monica Lewinski». Σημειωτέον ότι η φωτογραφία δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία, σύμφωνα πάντα με το φωτογράφο.

Δέκα χρόνια μετά τη λήψη, το 2006, το συγκεκριμένο σημείο αποτέλεσε και πάλι θέμα φωτογραφίας. Αυτή τη φορά, όμως, το αποτέλεσμα ήταν κάθε άλλο παρά εντυπωσιακό, καθώς τη θέση του ειδυλλιακού τοπίου είχε πάρει ένας μάλλον αδιάφορος αμπελώνα.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Γιατί πρέπει να αγοράσετε ένα Solid State δίσκο για τον υπολογιστή σας;


Η ταχύτητα των σκληρών δίσκων αποτελούσε ανέκαθεν τον βασικό περιορισμό σε θέματα ταχύτητας των υπολογιστών, και ο λόγος ήταν ο μηχανικός τρόπος βάσει του οποίου λειτουργούν. Φανταστείτε έναν τυπικό σκληρό δίσκο ως ένα μικρό πικάπ με πολλούς δίσκους και πολλές κεφαλές. Κάθε φορά που χρειάζεστε δεδομένα θα πρέπει αφενός να αποφασιστεί το ποιος δίσκος τα περιέχει, το ποια κεφαλή θα τα διαβάσει, το που ακριβώς θα μετακινηθεί αυτή η κεφαλή, πότε θα σταματήσει το διάβασμα κλπ. Η τεχνολογία δημιούργησε πολλαπλούς τρόπους σύνδεσης των σκληρών δίσκων με τον υπολογιστή (IDE, EIDE, SCSI, SATA κλπ), ανεβάζοντας διαρκώς την απόδοση, αλλά ο βασικός τρόπος μηχανικής λειτουργίας δεν άλλαξε στη βάση του.

Από την άλλη μεριά, ο σκληρός δίσκος δεν είναι και ο μοναδικός τρόπος αποθήκευσης δεδομένων. Όλοι μας ξέρουμε τη μνήμη RAM (π.χ. DDR2 και DDR3) ή τα USB flash drives. Ένας σκληρός δίσκος SSD βασίζεται πάνω στην τεχνολογία της μνήμης Flash όπως δηλαδή και τα διάφορα USB sticks που μπορεί να έχουμε.

Γιατί λοιπόν να αποκτήσω ένα δίσκο SSD;

* Έχει αστραπιαία ταχύτητα: Οι δίσκοι SSD είναι ταχύτατοι λόγω της μνήμης Flash διαθέτοντας πρακτικά μηδενικούς χρόνους προσπέλασης και καθυστέρησης (seek time και latency). Αυτό σημαίνει ότι τόσο το boot του υπολογιστή όσο και η έναρξη κάθε εφαρμογής θα γίνεται σε πολύ μικρότερο χρόνο απ' ότι είχατε συνηθίσει.
* Είναι πιο ανθεκτικοί και αθόρυβοι: Επειδή δεν έχουν μηχανικά μέρη, η προστασία των δεδομένων αυξάνεται κατακόρυφα. Ένας δίσκος SSD είναι σχεδόν αδύνατον να "χτυπήσει" λόγω της απουσίας των μοτέρ, κεφαλών, κλπ ενώ για τους ίδιους λόγους δεν αναπτύσουν υψηλές θερμοκρασίες όπως οι κλασικοι δίσκοι και μάλιστα είναι αθόρυβοι.
* Είναι πιό οικονομικοί στην κατανάλωση ρεύματος.

Το μόνο μειονέκτημά τους είναι πως αυτή την στιγμή, μίας και είναι η αρχή της χρησης τους, το κόστος απόκτησης είναι μεγαλύτερο σε σχεση με αυτούς της αντίστοιχης χωριτικότητας τύπου SATA. Το σίγουρο πάντως είναι πως οι τιμές θα πεφτουν όσο αυξάνεται η διάδοσή τους.

Αγοράστε οπωσδήποτε έναν δίσκο SSD, έστω και μικρής χωρητικότητας, ώστε να έχετε σε αυτόν, τουλάχιστον το λειτουργικό σύστημα. Η αύξηση της συνολικής απόδοσης του συστήματος είναι θεαματική κάνοντας το στην κυριολεξία να "πετάει".
Διαβάστε περισσότερα...