Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Γιατί πρέπει να αγοράσετε ένα Solid State δίσκο για τον υπολογιστή σας;


Η ταχύτητα των σκληρών δίσκων αποτελούσε ανέκαθεν τον βασικό περιορισμό σε θέματα ταχύτητας των υπολογιστών, και ο λόγος ήταν ο μηχανικός τρόπος βάσει του οποίου λειτουργούν. Φανταστείτε έναν τυπικό σκληρό δίσκο ως ένα μικρό πικάπ με πολλούς δίσκους και πολλές κεφαλές. Κάθε φορά που χρειάζεστε δεδομένα θα πρέπει αφενός να αποφασιστεί το ποιος δίσκος τα περιέχει, το ποια κεφαλή θα τα διαβάσει, το που ακριβώς θα μετακινηθεί αυτή η κεφαλή, πότε θα σταματήσει το διάβασμα κλπ. Η τεχνολογία δημιούργησε πολλαπλούς τρόπους σύνδεσης των σκληρών δίσκων με τον υπολογιστή (IDE, EIDE, SCSI, SATA κλπ), ανεβάζοντας διαρκώς την απόδοση, αλλά ο βασικός τρόπος μηχανικής λειτουργίας δεν άλλαξε στη βάση του.

Από την άλλη μεριά, ο σκληρός δίσκος δεν είναι και ο μοναδικός τρόπος αποθήκευσης δεδομένων. Όλοι μας ξέρουμε τη μνήμη RAM (π.χ. DDR2 και DDR3) ή τα USB flash drives. Ένας σκληρός δίσκος SSD βασίζεται πάνω στην τεχνολογία της μνήμης Flash όπως δηλαδή και τα διάφορα USB sticks που μπορεί να έχουμε.

Γιατί λοιπόν να αποκτήσω ένα δίσκο SSD;

* Έχει αστραπιαία ταχύτητα: Οι δίσκοι SSD είναι ταχύτατοι λόγω της μνήμης Flash διαθέτοντας πρακτικά μηδενικούς χρόνους προσπέλασης και καθυστέρησης (seek time και latency). Αυτό σημαίνει ότι τόσο το boot του υπολογιστή όσο και η έναρξη κάθε εφαρμογής θα γίνεται σε πολύ μικρότερο χρόνο απ' ότι είχατε συνηθίσει.
* Είναι πιο ανθεκτικοί και αθόρυβοι: Επειδή δεν έχουν μηχανικά μέρη, η προστασία των δεδομένων αυξάνεται κατακόρυφα. Ένας δίσκος SSD είναι σχεδόν αδύνατον να "χτυπήσει" λόγω της απουσίας των μοτέρ, κεφαλών, κλπ ενώ για τους ίδιους λόγους δεν αναπτύσουν υψηλές θερμοκρασίες όπως οι κλασικοι δίσκοι και μάλιστα είναι αθόρυβοι.
* Είναι πιό οικονομικοί στην κατανάλωση ρεύματος.

Το μόνο μειονέκτημά τους είναι πως αυτή την στιγμή, μίας και είναι η αρχή της χρησης τους, το κόστος απόκτησης είναι μεγαλύτερο σε σχεση με αυτούς της αντίστοιχης χωριτικότητας τύπου SATA. Το σίγουρο πάντως είναι πως οι τιμές θα πεφτουν όσο αυξάνεται η διάδοσή τους.

Αγοράστε οπωσδήποτε έναν δίσκο SSD, έστω και μικρής χωρητικότητας, ώστε να έχετε σε αυτόν, τουλάχιστον το λειτουργικό σύστημα. Η αύξηση της συνολικής απόδοσης του συστήματος είναι θεαματική κάνοντας το στην κυριολεξία να "πετάει".

Δεν υπάρχουν σχόλια: