Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Το PC μου δεν ανοίγει / PC power failure



Γυρίσατε σπίτι από την δουλειά και καθήσατε μπροστά απο τον υπολογιστή σας για να παίξετε το αγαπημένο σας game ή να chatαρετε με τους κολλητούς σας. Πατάτε το power του υπολογιστή και... ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Το ξαναπατάτε και πάλι το ίδιο.
Τί Φταίει;
Για τις περιπτώσεις που ο Ηλεκτρονικός μας Υπολογιστής δεν ανοίγει καθόλου παρακάτω υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε:

Ελέγχουμε τον διακόπτη του Power (της τροφοδοσίας) αλλά και τα καλώδια τροφοδοσίας και σύνδεσης των περιφερειακών μεταξύ τους.

Παίρνει ρεύμα το pc μας; Ανάβουν τα λαμπάκια λειτουργείας; Αν όχι τσεκάρουμε άν τα καλώδια τροφοδοσίας του Η/Υ μας είναι σωστά τοποθετημένα στις πρίζες και πίσω από τον Η/Υ. Επίσης ελέγχουμε αν το πολύπριζο ή το UPS (αν υπάρχει) παίρνει ρεύμα σωστά.

Η οθόνη ανοίγει (ανάβει κάποιο λαμπάκι); Αν εμφανίζει No Signal (Χωρίς Σήμα) και η μονάδα μας παίρνει ρεύμα τσεκάρουμε αν το καλώδιο οθόνης (VGA, DVI, HDMI κλπ) είναι σωστα συνδεμένο και στην οθόνη αλλα και στην κεντρική μονάδα. Αν δεν ανοίγει τότε ελέγχουμε το καλώδιο τροφοδοσίας ρεύματος της οθόνης. Αν δεν ανοίγει η κεντρική μονάδα καθόλου τότε το τροφοδοτικό μας έχει κάποιο πρόβλημα.

Δεν ανοίγει ούτε η οθόνη, αλλά ούτε η κεντρική μονάδα; Αν η οθόνη μας παίρνει ρεύμα από την κεντρική μονάδα - και η κεντρική μονάδα είναι στην πρίζα τότε τσεκάρουμε την πρίζα με ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι με προσοχή, αν ανάβει το δοκιμαστικό κατσαβίδι τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει καεί το τροφοδοτικό του Η/Υ μας.

Η οθόνη δουλεύει, στην κεντρική μονάδα ανάβουν λαμπάκια αλλά δεν δείχνει τίποτα στην οθόνη! Ίσως έχουμε βραχυκυκλωμένο τροφοδοτικό ή χαλασμένη κάρτα γραφικών, ή πρόβλημα στην μητρική. Αν ακούτε κάποια μπίπ απο την κεντρική μονάδα τότε αποκλείουμε το ενδεχόμενο της μητρικής (motherboard) και του τροφοδοτικού. Το πιό συνήθες πρόβλημα είναι μνήμης (RAM) ή κάρτας γραφικών και πιο σπάνια πρόβλημα θερμοκρασίας CPU ή και κατεστραμμένη CPU. (υπάρχει πιθανότητα ο ανεμιστήρας του επεξεργαστή για κάποιο λόγο να μην τροφοδοτείτε σωστά ή καθόλου με αποτέλεσμα την μη λειτουργία του και το κάψιμο του επεξεργαστή απο την υψηλή θερμοκρασία - ειδικά αν έχουμε κάνει overclocking)

Η οθόνη δεν δουλεύει, η κεντρική μονάδα ακούγεται να δουλεύει κανονικά - μέχρι και ήχοι των Windows απο τα ηχεία ακούγονται. Αν δεν ανάβουν λαμπάκια στην οθόνη έχουμε συνήθως πρόβλημα τροφοδοτικού οθόνης, αν ανάβουν, ίσως πρόβλημα backlight της οθόνης, αλλά υπάρχει και μια περίπτωση προβλήματος κάρτας γραφικών.

Η οθόνη δουλεύει, η κεντρική μονάδα δουλεύει - δείχνει γράμματα στην οθόνη αλλά κολλάει στο BIOS. Παρατηρούμε τι γράφει στην οθόνη αν αναφέρετε σε σκληρό δίσκο - τότε μπορεί να χρειάζετε κάποιο Format ή και αντικατάσταση δίσκου... αν όχι μπορεί η μπαταρία του motherboard (3.2V) να χρειάζεται αντικατάσταση ή απλά κάποια ρύθμιση στο BIOS.

ΓΕΝΙΚΑ: Το 90% των περιπτώσεων είναι συνήθως με σειρά εμφάνισης 1. χαλασμένο τροφοδοτικό, 2. μνήμη RAM, 3. Κάρτα γραφικών, 4. Μητρική, 5. Σκληρός Δίσκος, 6. μπαταρία BIOS, 7. Επεξεργαστής, 8. ανεμιστήρας επεξεργαστή που δεν δουλεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: