Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Το PC δεν bootάρει ή δεν μπαίνει στα Windows


Το να μην bootάρει ή να μην μπαίνει στα Windows ένας υπολογιστής είναι ένα φαινόμενο συχνό που μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί αν βρούμε την πηγή του προβλήματος...
Οι πιο βασικές αιτίες που οδηγούν στο πρόβλημα είναι:
* Κάναμε Update και διακόπηκε στην μέση από διακοπή ρεύματος ή με δική μας προτροπή.
* Έγινε διακοπή ρεύματος ή πτώση τάσης την ώρα εγγραφής/ανάγνωσης βασικών ρυθμίσεων ή ανασυγκρότησης αρχείων του συστήματος. (να γιατί χρειάζεται το UPS)
* Σε περίπτωση διαγραφής βασικών αρχείων του συστήματος από ιό ή από λάθος χρήσης.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι τα παρακάτω...


WINDOWS XP

Εάν έχουμε ενεργοποιημένη την επαναφορά των Windows - πατάμε το πλήκτρο "F8" μετα το post του BIOS ώσπου να μας εμφανίσουν τα Windows τις επιλογες: Ασφαλής Λειτουργία, ...με δικτυο, Κανονική Εκκίνηση κτλ... Επιλέγουμε την "Επαναφορά του Συστήματος"... Εάν παίρνουμε "μπλε" οθόνη τότε προχωράμε παρακάτω...

Σε περίπτωση που εμφανίζει μπλέ οθόνη από το σύστημα ή δεν έχουμε ενεργοποιημένη την "Επαναφορά των Windows" - θα πρέπει να έχουμε το CD/DVD με τα windows στην περίπτωση που τρέχαμε Windows XP.
Κατα την εκκίνηση του υπολογιστή μπαίνουμε στο BIOS και το ρυθμίζουμε να κάνει εκκίνηση από το CD - αποθηκεύουμε την ρύθμιση και βάζουμε CD/DVD με τα windows.
Πατάμε κάποιο πλήκτρο για να επιβεβαιώσουμε το boot απο το CD/DVD και περιμένουμε το σύστημα να φτάσει στο σημείο όπου μας ρωτάει για Εγκατάσταση των Windows ή Επισκευή των Windows.
Επιλέγουμε επισκευή των Windows με το πλήκτρο "R" και μετα από λίγο ζητάει κωδικό του Administrator (αν έχουμε βάλει κωδικό administrator),τον δίνουμε και πατάμε enter. Αν δεν έχούμε δώσει κωδικό πατάμε απλά το πλήκτρο enter και περιμένουμε να μας βγάλει στο command prompt.
Απο εδώ και πέρα οι εντολές που πρέπει να δώσουμε ώστε να επισκευάστουν τα αρχεία συστήματος είναι οι εξής:

FIXMBR (και enter)
FIXBOOT (και enter)
CHKDSK C: /r /p (και enter)

Ύστερα από αρκετή ώρα θα μας εμφανίσει τυχόν προβλήματα στον δίσκο και στα αρχεία. Αν υπάρχουν bad sectors και καταφέρουμε να μπουμε στον δίσκο καλό θα ήταν να πάρουμε αντίγραφα απο τα αρχεία που μας ενδιαφέρουν και ή να αλλάξουμε σκληρό ή να κάνουμε format και επανεγκατάσταση τα windows.
Αφου κάνουμε τα παραπάνω (είτε τοποθέτηση νέου δίσκου και format, είτε format στον ήδη υπάρχον) κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή μας απο το Reboot πλήκτρο (αφού βγάλουμε το CD και επαναφέρουμε την ρύθμιση για φόρτωση από τον σκληρό δίσκο που έχουμε εγκαταστήσει τα windows).

WINDOWS 7 / VISTA

Στα Windows 7 και στα Vista υπάρχει επιδιόρθωση συστήματος βάζοντας το bootable CD/DVD που έχουμε.
Σε περίπτωση που μπούμε μέσα στο σύστημα δεν επαναπαυόμαστε αλλά αμέσως πάρτε αντίγραφα ασφαλείας για καλό και για κακό πρίν συνεχίστε...

Κάνουμε έλεγχο με ένα Boot CD Antivirus το οπόιο κατεβάζουμε και το γράφουμε σε ένα άδειο CD.
(Ενα καλο και free πρόγραμμα είναι το: Avira Antivir Rescue CD το οποίο για να τρέξει θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον 512MB RAM)
Στην συνέχεια μπαίναουμε στο BIOS και το ρυθμίζουμε να φορτώνει απο CD/DVD. Βάζουμε το CD με το Antivirus για να ελέγξουμε και για καθαρίσουμε το συστημά μας από ιούς.
Αν τελειώσουμε και με αυτή την διαδικασία και μπορέσουμε να μπούμε στα Windows - τότε ήμαστε ΟΚ.
Αν δεν καταφέρουμε να μπούμε τότε θα χρειαστούμε Format.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν και μετα το Format το σύστημα συνεχίζει να πετάει μπλέ οθόνες κατα την εκκίνηση τότε μάλλον το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με το software αλλά με το hardware, επομένως θα πρέπει να ψάξετε την λύση τσεκάροντας την μνήμη RAM, το τροφοδοτικό, το σκληρό δίσκο ή και την κάρτα γραφικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: