Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Install Linux from a USB drive



Με αυτόν τον οδηγό θα φτιάξουμε ένα USB stick από το οποίο θα μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση τα Linux. (πολύ χρήσιμο για τους υπολογιστές που δεν διαθέτουν μονάδες CD/DVD.

Αυτή η μέθοδος λειτούργει με Edubuntu, Kubuntu και Xubuntu και γενικώς στα 99% των linux συστημάτων.

1. Τι Θα χρειαστείτε




• USB stick (από 1GB και πάνω εξαρτάται από την έκδοση της διανομής linux)
• Ένα κανονικό PC οποίο διαθέτει Windows.
• Image ή CD εγκατάστασης της διανομής των Linux που σκοπεύετε να περάσετε στο USB stick σας.
• 7-ZIP(http://www.7-zip.org/download.html)(θα χρειαστεί αν δεν έχετε cd εγκατάστασης των linux και έχετε image σε μορφή iso).
•Syslinux(http://www.kernel.org/pub/linux/utils/boot/syslinux/) (με την βοήθειά του θα γίνουν όλα. Διαλέξτε την τελευταία έκδοση)


2. Προετοιμασία του USB stick σας και των αρχείων εγκατάστασης.


Πρώτα συνδέστε το USB stick σας στον υπολογιστή μετά πηγαίνετε στο My Computer και από εκεί κάντε πάνω στο USB stick δεξί κλικ και format. Όταν σας ρωτήσει για το σύστημα αρχείων που θα χρησιμοποιήσετε διαλέξτε FAT32. (Μην βάλετε NTFS δεν θα λειτουργήσει!!!)

Κάντε αποσυμπίεση όλα τα αρχεία μέσα από το το syslinux(είναι σε zip μορφή) που κατεβάσατε μέσα στο φάκελο syslinux το οποίο θα το τοποθετήσετε στο C:\

Ανοίξτε την κονσόλα εντολών (Start > Run και γράψτε “cmd”)μόλις εμφανιστεί η κονσόλα γράψτε cd/ θα σας πάει στο C:\ και άμεσως μετά γράψτε cd syslinux/win32

Μόλις σας βάλει στο κατάλογο win32 γράψτε την εντολή syslinux -ma f: (όπου το f: είναι το γράμμα του USB stick σας - αν ειναι αλλο βάλτε αυτό που γραφεί το δικό σας) με αυτόν τον τρόπο εγκαθιστούμε το syslinux bootlader στο USB sick σας.

Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να κάνετε αποσυμπίεση το iso image της εγκατάστασης της διανομής Linux που θα διαλέξετε. Εγκαταστήστε το 7-zip που κατεβάσατε μετά πηγαίνετε δεξί κλικ στο iso image του Linux που έχετε και διαλέξτε 7-zip/extract to «όνομα» (όποιος έχει έτοιμο CD παραλείπει αυτό το βήμα)

Τώρα έχετε ένα USB stick με εγκατεστημένο το bootloader επάνω του και καπου έχετε το αποσυμπιεσμένο φάκελο από το iso image του linux που διαλέξατε. Τώρα ήρθε η ώρα να τα ενώσετε.


3.Ενωση των αρχείων στο USB stick.

• Κάντε αντιγραφή όλων των αρχείων από το iso image που αποσυμπιέσατε στο usb stick.
• Κάντε αντιγραφή όλα τα αρχεία από το φάκελο isolinux (το οποίο το έχετε στο C:\) μεσα στο USB stick σας.
• Μετονομάστε το αρχαίο isolinux.cfg σε syslinux.cfg (βρίσκετε μέσα στο φάκελο boot συνήθως στα ubuntu είναι στο φάκελο isolinux)
• Μόλις το κάνετε είστε έτοιμοι για να κάνετε εγκατάσταση τα Linux σας από το USB (θα χρειαστεί να ρυθμίσετε το BIOS του υπολογιστή έτσι ώστε να μπουτάρει από USB)

Δεν υπάρχουν σχόλια: